dilluns, 8 de desembre del 2008

Els estudis literaris en l'espai europeu...per Laura Borràs

En un moment de transformació, comença l'autora aplicant a la universitat la distinció nadius-immigrants digitals, que ja coneixem. Parla de com els professors més joves són la generació frontissa, la generació que hagut d'acarar el repte per a connectar amb els alumnes (nadius) i acostar a la resta de companys (immigrants).
Centrant-se en l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, parla del CANVI DE PARADIGMA: no podem continuar ensenyant com vam aprendre nosaltres perquè els nadius digitals "arribaran a unes aules on trobaran a l'Immigrant digital, que , si no duen a terme una feina de formació i actualització considerable, no sabrem ensenyar-los amb les eines o els recursos que ells ja tenen interiotzats".
De rebot, cal repensar el rol del professor i de la classe magistral, com ella diu "una magnífica oportunitat per repensar l'acte docent i aprofitar les TIC " per estimular "l'autonomia dels estudiants en el treball per competències". Des de la UOC, això s'està intentant fer treballant l'hipertext i diu "Aquesta revolució de les modalitats de producció, transmissió i interrogació dels textos en un entorn d'aprenentatge i ensenyament de literatura pot ser compresa en la hipertextualitat, en la qual té lloc i agafa forma com una veritable mutació cognitiva".
La darrera part de l'article en l'estudi de la literatura: història literària, crítica textual, lectura, comprensió són diferents aspectes repassats.
Per concloure, empra la navegació com a metàfora de la lectura: el viatge, la conquesta, però també el naufragi. Defineix
La lectura com la recerca (la quête) dels romans artúrics

El text comentat el podeu trobar a UOCPapers-Revista sobre la societat del coneixement núm.4